Info här

Släktforskarvecka

 

VÄSTERÅS 10 juli

Flera föredrag och seminarier under dagen, samt en minimässa. Både erfarna släktforskare och allmänt intresserade är välkomna. Det är öppet för alla och är kostnadsfritt.

 

Vi är på LOVISAGÅRDEN, Slottsgatan 6 i Västerås,mellan 10:00 – 17:00

PROGRAM

Föreläsningar

11:00 Kvartersforskning i Västerås, ”Kvarteret Ida”, Silva Pettersson

Föredrag av Silva Pettersson där hon berättar om hus som finns och har funnits i kvarteret Ida vid Djäkneberget i Västerås och hur hon har gått till väga för att finna historiken över fastigheter och dess ägare från tidigt 1900-tal.

Silva Pettersson har arbetat inom sjukvården i nära 50 år. Inledningsvis Mörby lasarett (idag Danderyds sjukhus). Därefter i Landstinget Västmanland som sjuksköterska, vård högskolelärare och beredskaps planläggare. Gick i pension 2010 och började med släktforskning, husforskning och kakelugnsforskning. 

13:00 Att släktforska i ett kommunarkiv – Exempel från Västerås stadsarkiv, Johan Andersson

De kommunala arkiven innehåller ett omfattande och spännande källmaterial som fler släktforskare borde intressera sig för. Skattelängder, kartor, ritningar, fotografier samt handlingar från fattigvård och skola kan ge värdefulla upplysningar till den som forskar om sin släkt eller hembygd.

Johan Andersson är arkivarie på Västerås stadsarkiv och har släktforskat sedan tonåren, ett intresse som senare ledde in honom på arkivyrket. Håller föredrag med inriktning mot person- och lokalhistoria. Forskar privat för närvarande om hovet och frälsesläkter under 1500-talet.

14:15 Släktforskare på besök hos en hembygdsförening, Bengt Wallén

I Badelunda sockens husförhörsprotokoll från 1880-talet kan man läsa om många badelundabors utvandring till N. Amerika. Efter ytterligare forskning har det visat sig att det var mormonmissionärer utskickade från Mormonkyrkan i Salt Lake City, Utah som vid den här tiden vandrade omkring i Mälardalen. I Badelunda var det 27 personer som utvandrade till Salt Lake City under perioden 1886-1890. Bengt kommer att berätta om besöket från deras ättlingar.

Bengt är ordförande i Badelunda hembygdsförening där han har varit aktiv i många år. Han är även ordförande i Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening.

15:30 Skriv för din släkt!, Eva Johansson

Med en släktbok kan du förmedla resultatet av din släktforskning till dina släktingar och till kommande generationer. Du får praktiska råd och tips om hur du kommer igång med att skriva din släkthistoria, hur du bygger en intressant berättelse av ditt släktforskningsresultat och till slut publicerar det du skrivit.

Eva Johansson är journalist sedan flera decennier och arbetar även som uppdragsforskare sedan 2012. Hon har skrivit boken ”Skriv för din släkt!” (e-bok i Rötterbokhandeln) och handböckerna ”Släktforska om sjöfolk” och ”Kom igång med din släktforskning” (utgivna av Sveriges Släktforskarförbund) och medverkar regelbundet i tidningen Släkthistoriskt Forum, andra släktforskningstidningar och i Rötterbloggen.

Seminarier

Introduktionsseminarier

10:15 – 11:00  Introduktion till Släktforskning

11:15 – 12:00  DNA introduktion

13:15 – 14:00  Introduktion till Släktforskning

14:15 – 15:00  DNA introduktion                           

Hur hittar du dina anor?

Vi visar hur du kan hitta dina anor, utifrån dig själv eller en äldre släkting.

Släktforskarfrågor

Vi har samlat ett antal av våra bästa släktforskare som kan hjälpa dig med de släktforskarfrågor du har.

DIS-Bergslagen

Disgen

Disbyt

 Mässa

Västerås Släktforskarklubb

Besök vår monter, där vi berättar om klubben och vad den ger dig som Släktforskare.

Få rabatt på ArkivDigital-abonnemang

Hembygdsföreningar från

Badelunda     

Haraker

Skerike

Surahammar

Ängsö

finns på plats för att berätta om vad du kan hitta hos dem.

 

DIS-Bergslagen

NBV & IOGT/NTO

Utflyktsmål för släktforskare

Här hittar du intressanta platser i Västerås med omnejd, som du kan besöka som släktforskare

 Kontakt:

Västerås

E-mail: arosiana-vsfk@arosiana.se  

Telefon: 070-391 25 47 (Ove Hult)

Facebook: Arosiana, Västerås Släktforskarklubb

Släktforskarveckan

Hemsida: www.vsfv.se

Facebook: Västmanlands Släktforskarvecka

 

Sponsorer:
   
.